Marielyst Badebro

Det sure med det søde: færre danskere, flere hollændere

Foto: Jonas Bonde

Nyeste tal viser en samlet nedgang i antal overnatninger. Og mens danskerne rejser sydpå, finder hollænderne i stigende grad vej til Lolland-Falster.

19.09.2024

I foråret var der en summen af store forventninger til, at sommeren 2024 skulle sætte ny rekord for antallet af turister og overnatninger på Lolland-Falster. For med 2023 som nyt rekordår med 2.187.388 kommercielle overnatninger og en vækst på 3%, kan det vel også lykkedes i 2024.

Og det skal lykkedes. I hvert fald, hvis vi skal nå målet om 3 mio. overnatninger i 2030. Et ambitiøst mål, der kræver hårdt arbejde og en vækst på 4-5% hvert år frem mod 2030.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. På årets første 7 måneder oplever Lolland-Falster et samlet fald på 3%.

Juli viste sig fra sin våde side, hvor den ene regnvejrsdag blev erstattet af den anden. Tilført efterårstemperaturer var det ikke en sommer, der fik danskerne til at blive hjemme. Det bekræfter de nyeste overnatningstal. Med 5% færre danskere i juli i forhold til sidste år og 3% færre danskere på Lolland-Falster fra januar til juli, har de danske turister i år manglet på Lolland-Falster.

”Vejret er en af de faktorer, der desværre er ude af vores hænder. Vi kan se, at danskerne ser vejret an og booker deres ferie tæt på afrejse. Og med en regnfuld, dansk sommer, valgte rigtig mange danskere at pakke badetøjet, solbrillerne og solcremen for at rejse sydpå. Charterrejserne blev flittigt booket og det kan være svært at konkurrere med høj sol, når ens spillekort er regn, gummistøvler og lave temperaturer,” fortæller Lindy Kjøller, destinationschef hos Visit Lolland-Falster.

Konkurrencen om de danske turister er hård, og derfor har Visit Lolland-Falster i år startet en brandingkampagne i Danmark.En langsigtet indsats med henblik på at øge interessen for Danmarks sydligste øer.

Flere hollandske turister, mens tyskerne lader vente på sig

Det handler om at tage det sure med det søde og glæde sig over fremgangen. For mens danskerne i stigende grad rejste sydpå, rejste hollænderne den anden vej. Antallet af hollandske overnatninger fra januar til juli er steget med 12% i forhold til samme periode sidste år. En stigning der startede helt tilbage i 2019, og frem mod 2023 er andelen af hollandske overnatninger vækstet med 28%.

”Det glæder mig at hollænderne finder vej hertil for at holde ferie. Holland er ligesom Danmark kendt som et cykelland, og vi ser mange hollandske cykelturister i området. Og så er det ét af de lande, hvor vi i samarbejde med VisitDenmark markedsfører bl.a. cykelturisme og camping, og den forsatte vækst i hollandske turister bekræfter mig i, at det har rigtig god effekt,” fortæller Lindy Kjøller.

Med bare 5 år til åbningen af Femern Bælt-forbindelsen er Lolland-Falsters blik også rettet mod Tyskland. Åbningen af den direkte forbindelse fra Tyskland til Danmark forventer at sende 210.000 flere turister til Region Sjælland i 2030.

Den store indsats for at gøre Lolland-Falster klar til at tage imod det øget antal af tyske gæster er for længst startet. Fra januar til juli har antallet af tyske overnatninger været på samme niveau som i 2023. Men tyskernes sommerferie afholdes primært i august og september, og det giver håb for, at de kommende overnatningstal viser en vækst i de tyske overnatninger. Overnatningstallene for august offentliggøres medio oktober af VisitDenmark.

Regnfuld sommer betyder flere solgte museumsbilletter

For mens de koldere temperaturer har holdt turisterne væk fra strandene og skabt færre køer ved isbutikkerne, har der til gengæld være travlhed på museerne. For det er netop her mange turister søger hen, når vejret ikke tillader udendørsaktiviteter i sandaler og badetøj.

”Vi har haft en rigtig god sommer på vores museer, hvor vi har slået besøgsrekord på alle fire museer. På Museum Obscurum har vi i år haft 23% flere besøgende fra juni til august i forhold til sidste år. Midt i travlheden måtte vi hurtigt erkende, at vores åbningstider var alt for korte, og derfor valgte vi at holde længere åbent i ugerne 29, 30 og 31. Og allerede nu har vi planlagt at holde længere åbent i hele sommersæsonen 2025,” fortæller Dorthe Fibæk, markedsføringsansvarlig hos Museum Lolland-Falster.