©  Foto:

Cykeltur: Østersøruten (N8) - 168 km

168 km hygge på to hjul

Forestil dig et sted, hvor du kan koble af fra hverdagen og blive opladet med ny energi. Et sted, hvor land og hav mødes. Hvor vandets beroligende strøm altid er ved din side og i harmoni med rytmen, når du træder i pedalerne. Du bevæger dig gennem blidt bølgende og afvekslende kystlandskaber, en mangfoldighed af naturvidundere og fra den ene stemningsfulde havn til den næste. Du passerer idylliske landsbyer med atmosfære og gør ophold i byer med hyggelige købstadsmiljøer og moderne byliv. Disse steder findes langs den danske Østersørute.

Østersøruten, Nationalrute 8, er 820 km lang (heraf 168 km på Lolland-Falster) og den længste i Danmarks nationale cykelnetværk. Østersøruten viser dig de smukkeste dele af Syddanmark inklusiv Vest- og Sydsjælland, Møn, Lolland-Falster, Storebælt, Fyn og Øerne, Lillebælt og Sønderjylland. På cykel kan du opleve en mangfoldighed af små og større øer forbundet af ikke mindre end otte broer og fire maleriske færger. Du møder venlige mennesker og kan nyde det autentiske, lokale liv og egnens mad. Gør stop undervejs ved historiske slotte og herregårde langs ruten, find en stille plet i naturen og tænk over små og store ting i livet eller kast dig ud i nye udfordringer og vær aktiv ved vandet.

Længder og etaper

Østersøruten er én lang sammenhængende rute på 820 km og formet som et liggende ottetal.

I denne infobog er ruten opdelt i 14 etaper med hver deres særpræg og mellem 35 km og 75 km i længden. Etaperne har startpunkt i byer med cykelservice, offentlig transport, overnatning, mad, indkøb og oplevelser. Naturligvis bestemmer du selv, om du vil køre i den ene eller den anden retning fra startpunkterne.

På Lolland-Falster finder du tre af de i alt 14 etaper af Østersøruten. Du kan læse mere om disse etaper ved at læse i infobogen eller ved at klikke ind på de enkelte etaper herunder.

Vejtyper og trafik

Vejenes kvalitet er gennemgående gode. Østersøruten er næsten udelukkende lagt på asfalterede biveje og cykelstier. Gennem skove og nær kysten er der nogle steder grusveje, som er egnet til cykling.

Skiltning

Skiltene på Østersøruten er blå tavler med hvidt cykelikon og hvid tekst ”Østersøruten”. I et rødt felt vises tallet ”8”, der henviser til Østersørutens nummer i det nationale cykelrutenetværk. Et skilt uden pile betyder, at du skal fortsætte ligeud.

Sværhedsgrad

Danmark er et fladt land, så Østersøruten kan cykles af alle, men der er flere kuperede strækninger med mange mindre bakker, som også kan få pusten lidt op hos cyklisten. Men så er det jo en god anledning til et pitstop.

Du bestemmer

Du bestemmer selv, hvor på ruten, du vil begynde, hvor mange etaper du vil tage, og om du vil springe frit mellem etaperne.

Østersørutens ottetalsform giver også mulighed for, at du kan vælge enten et østligt eller et vestligt loop. Det østlige loop er en cykeltur på i alt 470 km gennem etaperne 2 til 9, hvor du kommer over øerne Tåsinge, Langeland, Lolland, Falster, Bogø, Møn, Sjælland og Fyn. I det østlige loop er der to større broer, to færgeoverfarter og en togtur for dig og din cykel, når du passerer Storebælt.

Det vestlige loop er i alt 350 km gennem etaperne 1 og 10 til 14. Her oplever du øerne Als, Ærø og Fyn samt bakkelandskaberne i Sydjylland mellem Fredericia og den dansk-tyske grænse. Undervejs er der to færgeoverfarter, og du passerer Lillebælt ved Den gamle Lillebæltsbro.

Langs Østersøruten er der mange tog- og busforbindelser, hvor du kan tage cyklen med. På den måde kan du også let springe fra en by til den næste – eller fra én landsdel til en helt anden på Østersøruten.

Ankomst og afrejse i bil

Hvis du ankommer i bil, er der flere muligheder for langtidsparkering. I denne infobog er der for hver etape nævnt, hvor det er godt at parkere bilen, mens du cykler på Østersøruten. Du kan eventuelt også tale med dit første overnatningssted om mulighed for langtidsparkering.

Start og slut ved tog og bus

Til alle start- og slutpunkter på Østersørutens 14 etaper er der mulighed for at rejse til og fra med tog og/eller bus.

Cykler med tog og busser

Der er mange stoppesteder for tog og bus langs Østersøruten. Brug rejseplanen.dk og Rejseplanens app til at se, hvor. I Rejseplanen kan du også se, hvilke togafgange, der medtager cykler. I IC-tog skal du huske at bestille plads til cyklen mellem 1. maj og 31. august. Alle regionale busser, X-busser og fjernbus/Flixbus medtager cykler, men der kan være begrænsninger i myldretid og manglende plads. Så tjek busselskaberne, der er nævnt i denne infobog for de enkelte etaper.

Cykler i toget over Storebælt

Der er særlige bestemmelser for cykler med tog over Storebælt (Etape 9)! Foruden din EGEN BILLET, skal du også bruge en CYKELBILLET.

Mellem 1. maj til og med 31. august (begge dage inklusiv) skal du altid bestille PLADSBILLET til din cykel, hvis du skal have den med over Storebælt. Du kan bestille plads ved at ringe til DSB Kundeservice på +45 70 13 14 15. Cykelbilletten skal efterfølgende hentes i en DSB Billetautomat. Du kan også købe billetten i DSB Salg & Service og 7-Eleven på stationerne. Det er ikke muligt at købe en pladsbillet til en cykel på billetautomaten med mindre, at den er bestilt i forvejen. I perioden fra den 1. september til 30. april er det ikke et krav at have en cykelpladsbillet.

Cykler med færger

Der er fire færgeforbindelser på Østersøruten, og der er masser af muligheder for alternative færgeture og supplerende øhop på afstikkere fra hovedruten. Se mere om færgeforbindelser for den enkelte etape i denne infobog, og brug færgeselskabernes hjemmesider eller kundeservice, hvis du har brug for mere information.

Bike Friends

Langs Østersøruten kan du finde et væld af venlige Bike Friends (cykelvenner). Det er spisesteder, butikker, attraktioner, overnatningssteder og andre, der frivilligt tilbyder at være en servicestation for cykelgæster. Her er mulighed for at låne pumpe og lappegrej, få drikkevand, hvile på en bænk, spise din madpakke og låne toilet, og nogle steder er der ekstra services, eksempelvis opladning af elcykel.

Læg mærke til Bike Friends-skiltene på din rute eller find adresserne på destinationernes hjemmesider.

Overnatning og spisesteder

Alle etaper kan tilbyde overnatning på eller nær ved ruten i shelter, primitiv lejrplads, camping, danhostel, B&B, kro, hotel eller herregård. I højsæson (medio juni til medio august) er det en god ide at booke overnatning forud. Søg ”overnatning” på destinationernes hjemmesider, der er nævnt for de enkelte etaper.

På destinationernes hjemmesider kan du også finde adresser på restauranter, cafeer m.v.

Oplevelser i særklasse

Cykeloplevelser i blidt bølgende og afvekslende kystnære landskaber er det særlige ved Østersøruten. I denne infobog kan du også for hver etape se mere om seks udvalgte attraktioner: en hovedattraktion/ highlight på etapen og fem interessante seværdigheder.

Du kan også se mere om andre museer, events, madoplevelser, seværdig natur, outdoor-aktiviteter på destinationernes hjemmesider.

Hvis du er særligt interesseret i flere aktive oplevelser i naturen, er der på detailkortene for hver etape vist interessepunkter for udsigter, badestrande osv.

Østersøruten byder på unikke oplevelser året rundt. Også udenfor højsæson er der mulighed for at komme tæt på det lokale liv og mærke naturen både forår, efterår og vinter. I lavsæson anbefales det dog, at du orienterer dig på diverse hjemmesider med hensyn til åbningstider og adgang til service og friluftsfaciliteter