
Maribo - en kulturhistorisk by
Oplev Maribo, Lolland-Falsters historiske og kulturelle perle med domkirke, kloster og naturpark.
Maribo er en charmerende by på Lolland, hvor historie, kultur og natur går hånd i hånd. Byen ligger smukt midt i Naturpark Maribosøerne og byder på alt fra kulturhistoriske oplevelser med Maribo Domkirke, kongedatteren Leonora Christina og digterpræsten Kaj Munk til hyggelige markeder og events.
Markeder, byvandring og festivaler
Gå en tur gennem byens gader, tag et kig ind i butikkerne og oplev den lokale stemning på torvet. Besøg Café Vin & Brød, hvorfra du kan nyde udsigten til Maribo torv og Maribo Rådhus. Hop også en tur i Kaj Munks fodspor gennem Maribo, der er fødested for den berømte digter og præst.
Kom til onsdagsmarkeder på torvet, Jazz Festival, stemningsfulde Birgittadage og Marbo Craft Days med lokalt kunsthåndværk. Eller tag på byvandring med vægterne, som guider dig gennem klosterbyens historiske steder og giver levende fortællinger. Vil du udforske de historiske bygninger nærmere, kan du besøge Minibyen i Maribo, og se bygningerne i forholdet 1:10.
Maribo for naturelskere
Maribo er et paradis for naturelskere. Oplev overvældende udsigter, unikt fugle- og dyreliv, spændende kulturhistorie, storslået natur og smukke herregårdslandskaber som Søholt Barokhave ved Naturpark Maribosøerne.
Ved Danmarks mest ørige søer kan du også tage på jagt efter Skovtrolden Frie Vilje eller gå på opdagelse i Frilandsmuseet De Gamle Huse, der tager dig med tilbage i tiden og byder på sjove aktiviteter og landsbylege for hele familien.
Vil du opleve naturparken fra vandsiden, kan du leje en kano og begive dig ud på egen hånd.
Historien om Maribo
Maribo blev grundlagt omkring birgittinerindeklosteret og det der i dag er Maribo Domkirke.
Birgittinerindeklosteret slog dørene op i 1416, og i løbet af 1500-tallet blev klosteret et af de mest betydningsfulde i Danmark. Klostret blev hjemsted for Kong Christian 4.’s datter, Leonora Christina. Leonora Christina blev dømt for landsforræderi og efter 22 års fangskab i Blåtårn i København, blev hun løsladt og flyttede ind på klosteret i Maribo, hvor hun endte sine dage.
Leonora Christina blev begravet i Maribo Domkirke, hvor du i dag kan opleve, krypten, hvor kongedatteren har ligget begravet og hendes gravsten.
Maribo Domkirke var oprindeligt en del af et dobbeltkloster for munke og nonner. En stenbelægning uden for Maribo Domkirke indikerer, hvor det gamle kloster har været.
Vil opleve klosterlivet tæt på, kan du booke en overnatning på Sankt Birgitta Kloster, hvor 7 katolske nonner i dag bor.
Et Maribo i udvikling
Lolland-Falster er og har altid været i stor udvikling. Dette gælder også inden for uddannelse og læring. Husholdningsskoler og landmandsuddannelser blev stiftet af P.H. Classen med velgørenhedsindsatser fra Det Classenske Fideicommis’. For alle skulle have adgang til viden.
Dette er en arv, der bæres videre. I 2021 åbnede en international skole i Maribo. 55 elever stod klar ved indgangen det første år og i 2024 talte skolen 175 elever. Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen trækker nationale som internationale medarbejdere og familier til Lolland-Falster, og var med til at sætte skub i stiftelsen af Maribo International School.
Nye tilflyttere og en kommende direkte forbindelse til Europa stiller åbner nye muligheder for vækst, og turister. Derfor er et stort projekt med etablering af hotel, butikker, boliger og kontorfaciliteter nær afkørsel 48 også på tegnebrættet.